-
Som bekendt blev store bededag afskaffet som helligdag i 2023. Loven er kort og koncis. Man skal kompensere alle fastansatte med 0,45% af årslønnen, hvis de får forøget deres arbejdstid som konsekvens af loven (ikke folk, som udelukkende får provisionsløn, for de tjener jo også mere i kraft af den ekstra dag, og ikke folk, som ikke arbejder om fredagen).
-
Beskæftigelsesministeriet har sendt et lovforslag om ændring af arbejdstidsloven i høring. Det forventes at blive vedtaget og gælde fra 1/1-2024, hvor vi så bl.a. skal have et system til registrering af medarbejdernes daglige arbejdstidspunkter.
Alternativt kan man ændre ansættelsesbeviset, så man definerer sine medarbejdere som "selvtilrettelæggere".
Læs evt. selv mere i lovforslaget.
-
Rettigheder og pligter ved autorisation, pjece fra STPS. Hvis du ønsker dette uddybet med mere konkrete retningslinjer, så kan du med fordel se videoen fra kurset "Bestå tilsyn fra STPS".
-
Pjece fra STPS, hvor du kan læse overordnet om sundhedfagligt virksomhedsområde, delegering og de rettigheder og pligter, som følger med din autorisation. Du kan finde en uddybning her. Hvis du ønsker dette uddybet med mere konkrete retningslinjer, så kan du med fordel se videoen fra kurset "Bestå tilsyn fra STPS".
-
Her finder du en gennemgang af målepunkterne for tilsyn fra STFP på tandklinikker i 2023. Denne udgave er fra maj 2023 og indeholder kun en ændring af en lovhenvisning til den nye sundhedslov (Bekendtgørelse af sundhedsloven, LBK nr. 1011 af 17. juni 2023), som ikke indeholder ændringer af relevans for tilsynet. De 15 fokuspunkter er fortsat: Behandlingsstedets organisering 1: Interview om instruktion og tilsyn ved benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed) 2: Gennemgang af instrukser for delegation (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed) Faglige fokuspunkter 3: Interview vedrørende medicinsk anamnese 4: Journalgennemgang vedrørende medicinsk anamnese 5: Interview vedrørende ordination af antibiotika 6: Journalgennemgang vedrørende ordination af antibiotika 7: Journalgennemgang vedrørende røntgenoptagelser Medicinhåndtering 8: Interview og gennemgang af medicin- og materialehåndtering herunder akutberedskab Patienters retsstilling 9: Interview om informeret samtykke til behandling 10: Journalgennemgang af informeret samtykke til behandling Hygiejne 11: Interview og gennemgang af dokumentation for kontrol af autoklave 12: Interview og observation vedrørende sterile pakninger af instrumenter til flergangsbrug 13: Interview og observation vedrørende vandkvalitetsprøver af unitvand 14: Interview vedrørende daglig rengøring på klinikken Øvrige fund 15: Øvrige fund med patientsikkerhedsmæssige risici
En grundig gennemgang af de 15 målepunkter, kan se i denne video af kursus den 28. april 2023. Vi holder endvidere et opdateret kursus den 3. november 2023. -
Bogføringsloven regulerer reglerne for klinikkens bogføring. Mindstekravsbekendtgørelsen er en del af bogføringsloven. Den specificerer reglerne for, hvordan du skal udarbejde klinikkens årsregnskab.
-
I bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø er de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø samlet, så det er nemt for virksomhederne at se, hvilke regler der er særligt centrale, når det handler om det psykiske arbejdsmiljø. Der er ingen nye krav i bekendtgørelsen, men bekendtgørelsen indeholder mange nye regler, der præciserer kravene til det psykiske arbejdsmiljø.
-
I 2022 blev denne nye bogføringslov vedtaget med regulering af en række forfold vedr. digital bogføring samt krav til at virksomheden har en beskrivelse af sine bogføringsprocedurer.
-
I bilag 1 til denne lov finder du de fastsatte priser på tandlæge-ydelser (i bilag 1) og definitionen af ydelserne (bilag 2). Før 2018 var disse i overenskomsten mellem regionernes takstråd og TF - nu er de i loven. Bekendtgørelse om tilskud til behandling hos praktiserende tandlæge erstattede i juni 2021 de særlov 558, som oprindeligt blev vedtaget i 2018, ofte kaldet Særloven. Senest er loven opdateret den 25/10-2022.
-
Europaparlamentet besluttede i 2018 et omfattende regelsæt om beskyttelse af persondata. Efterfølgende har Folketinget vedtaget en Lov om supplerende bestemmelser til forordning om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger (også kaldet databeskyttelsesloven). Som udgangspunkt er behandling af helbredssoplysninger forbudt (Artikel 9 stk. 1), men heldigvis gælder forbudet ikke for sundhedspersoner, som har en legitim adgang til at behandle disse oplysninger. Så vi må (naturligvis) gerne opbevare folks journaler, men der er opstillet en række krav til IT-sikkerhed i denne forbindelse, som fordrer, at man har en række dokumenter på plads, herunder
- Kortlægning af dataveje, brugerroller og dataflow (inkl. intern fortegnelse) - dette er et ret stort arbejde...
- Konsekvensanalyse og risikovurdering (hvad kan gå galt og hvor galt går det så…?)
- IT-sikkerhedspolitik (Se eksempel her)
- IT-Beredskabsplan (hvad gør man, hvis noget går galt)
-
Denne Vejledning om dentalt udstyr efter mål er et supplement til vejledningen fra 2015. Dentalt udstyr efter mål er bl.a. egen fræsning af kroner.
-
Denne vejledning fra 2015 er skrevet af Lægemiddelstyrelsen og målrettet bl.a. tandklinikker. Vejledningen er en hjælp til at overholde Bekendtgørelse om medicinsk udstyr. Der findes en supplerende Vejledning om dentalt udstyr efter mål fra oktober 2021.
-
Vejledning om autoriserede sundhedspersoners benyttelse af medhjælp (delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed) er fra december 2009 og uddyber reglerne i bekendtgørelsen.
-
GDPR er en forkortelse af General Data Protection Regulation og dækker alle de regler, der omhandler beskyttelse af persondata. Denne pjece fra Datatilsynet giver et hurtigt overblik over hvad persondata er og hvordan de behandles korrekt. Pjecen er baseret på Databeskyttelsesloven blev vedtaget i Danmark i 2018 som et supplement til Persondataforordningen.
-
GDPR er en forkortelse af General Data Protection Regulation og dækker alle de regler, der omhandler beskyttelse af persondata. Persondataforordningen blev vedtaget i EU-regi i 2017. Forordningen regulerer kravene til beskyttelse af data vedr. private personer, herunder særligt de personfølsomme oplysninger, som tandklinikker behandler.
-
Alle tandklinikker arbejder med en række stoffer, som i varierende grad betegnes som farlige. Siden 2019 har der været krav om, at tandklinikker skal gennemføre kemisk APV. Dette dokument er Arbejdstilsynets vejledning vedr. Arbejde med stoffer og materialer. Dokumentets indhold kan også læses her: https://at.dk/regler/at-vejledninger/arbejde-stoffer-materialer-c-1-3/
-
Denne Bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler er trådt i kraft i juni 2021. De væsentligste nyheder: Journalføringen skal ske i forbindelse med eller snarest muligt efter patientkontakten. Man må altså ikke som udgangspunkt skrive journal om aftenen eller næste dag. Ved overdragelse af tandklinik til ny ejer: Patienten skal forud for overdragelse af en tandlægepraksis give samtykke til, at patientjournalen kan overdrages til den tandlæge, der har overtaget praksis. Samtykket kan gives mundtligt eller skriftligt
-
Denne overenskomst er ikk egældende længere. Den er erstattet af den overenskomst, som gælder fra 2023-2025, som du kan finde her: https://dentalkvalitet.dk/vare/overenskomst-for-klinikassistenter-2023-2025/ Her kan du downloade overenskomsten som var gældende fra marts 2020 til 2023.
-
Sundhedslov (også kaldet særloven) fra maj 2018. Denne er erstattet i juni 2021 af Bekendtgørelse om tilskud til behandling hos praktiserende tandlæge